Gedichten in Huis van Weezenhof

Photo by Neel on Unsplash

Elke week een gedicht op tafel
Vanaf het begin van de Nijmeegse Poëzieweek, op donderdag 30 januari, kunt u in onze huiskamer twee maanden lang elke week kennismaken met steeds weer een ander gedicht. Zie de gedichtenstandaard, op een van de tafels. En wilt u de gedichten van de voorgaande weken nog eens lezen? Zie daarvoor de aparte map, ook op de tafel.

Vooral één ding
Gedichten moeten vooral één ding doen: je aanspreken. Omdat ze precies dat onder woorden brengen wat je ergens al aanvoelde. Omdat ze je net even anders tegen dingen laten aankijken. Omdat je in de lach schiet. Omdat je verdriet er even onderdak in vindt. Omdat het over iets óverbekends gaat, maar jee, wat een prachtig woordenspel. Of ze doen je niks, maar blijven ze toch hangen, waarom dan?
En rare, vreemde of onbegrijpelijke gedichten? Tja, voorlopig gewoon overslaan. Misschien komt het later, spreken ze anderen weer wel aan, of is het gedicht misschien gewoon niet zo goed gelukt. Er zijn nog genoeg andere, wél treffende gedichten te ontdekken.

Luisteravond
Op 26 maart verschijnt het laatste weekgedicht in de standaard. Daarna wordt op donderdagavond 23 april dit poëzieproject afgesloten met een luisteravond: hoor hoe dichters uit eigen werk voorlezen, en hoe!
De opnames zijn afkomstig uit de omvangrijke audiocollectie van het Poëziecentrum Nederland, dat ook de gedichtenstandaard verzorgt.

Ontdek (opnieuw) wat gedichten je doen.