Bewoners Weezenhof willen dolgraag nieuw winkelcentrum, maar wel wat minder massaal graag

Artikel met toestemming overgenomen uit De Gelderlander van 22 april 2021

NIJMEGEN – Te massaal. Te compact. Met twaalf verdiepingen te hoog. Te veel auto’s die rondom moeten parkeren. Dat vindt bewonersplatform Weezenhof van de bouwplannen voor een nieuw winkel- en wooncentrum in de wijk. In een kritische brief aan de Commissie Beeldkwaliteit en stadsbestuur roept de bewonersvertegenwoordiging op tot meer kleinschaligheid.

Frank Hermans 22-04-21, 09:50

Vier jaar is er halsreikend naar uitgekeken. Hoe komt het nieuwe winkel- en wooncomplex in de Nijmeegse wijk Weezenhof eruit te zien, nadat het huidige winkelcentrum in april 2017 voor de helft afbrandde?

Onlangs kreeg de bewonersvertegenwoordiging een toelichting van de architect op de nieuwbouwplannen. Eind maart werden die voor het eerst in het openbaar besproken in de Commissie Beeldkwaliteit. Toen werden ook (verder nog niet openbare) bouwtekeningen getoond van projectontwikkelaar Dornick bv, gerund door vader Ton en zoon Rob Hendriks.

Lidl-supermarkt en 118 woningen
De beoogde nieuwbouw voorziet in ruimtes voor een Lidl-supermarkt, andere winkeltjes, fysiotherapeut en huisarts (begane grond). Er bovenop komen 118 woningen. Die zijn gepland in verspringende hoogtes variërend van vijf tot twaalf bouwlagen. Wat een feestje had moeten zijn – de presentatie van het langverwachte nieuwe bouwcomplex – is volgens het bewonersplatform vooral vanwege de massaliteit op een teleurstellende eerste kennismaking uitgelopen.

De ‘hippe hoogbouw’ in de wijk Weezenhof.


Het platform schrijft: ‘We worden nu geconfronteerd met een grootschalig plan dat niet past in de wijk en dat ook niet aansluit op de door de gemeente zelf opgestelde stedenbouwkundige analyse van de wijk. Het plan lijkt alleen maar gebaseerd te zijn op een zo hoog mogelijk rendement van de ontwikkelaar. Dit bouwplan heeft geen meerwaarde en gaat ten koste van de leefbaarheid in de wijk.’

Te dicht op ‘hippe hoogbouw’
Kritiek is er op de bouwmassa, maar ook op dat het nieuwe complex te dicht staat op zowel de al bestaande hoogbouw (de kleurrijke ‘hippe hoogbouw’) als de laagbouwwoningen aan de andere kant. ,,Die woningen krijgen de hele dag geen zon meer”, aldus voorzitter Hella Hogenboom van het adviserende bewonersplatform Weezenhof.

Volgens haar zit het platform in een lastige spagaat. ,,Sinds 2017 ligt het winkelcentrum er verwaarloosd en troosteloos bij. Dus ja, de hele wijk wacht al vier jaar met smart op nieuwbouw. Maar moeten we dan maar niet te kritisch zijn op nieuwbouw om vertraging te voorkomen? We zeggen ook: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.” Hogenboom zegt nu veel bezwaren uit de wijk te verwachten.

‘Niet serieus genomen’
Officieel heeft het platform geen inbreng in de plannenmakerij. ‘Wethouder Vergunst (Stedelijke Ontwikkeling, red.) vond het een goed idee dat wij als klankbordgroep zouden functioneren’, wijzen de bewoners er in de brief op dat in 2018 wel degelijk om hun mening is gevraagd. ‘Vervolgens is er in alle geheim door ontwikkelaar en gemeente een plan gemaakt waar we deze maand mee geconfronteerd zijn. Als Bewonersplatform zijn wij twee jaar buiten de deur gehouden. Hoezo klankbordgroep? Hoezo participatie?’

Ook de Commissie Beeldkwaliteit was eind maart kritisch op wat een ‘massief’ bouwplan werd genoemd. Rob Hendriks van zijn kant reageerde ontstemd op het nieuwe pak huiswerk dat zijn architect meekreeg van de commissie. Hij vroeg zich af of de gevraagde aanpassingen nog wel haalbaar en betaalbaar zijn. Het ontwerp is volgens hem eerder, na een besloten zitting in oktober, op verzoek van de commissie al eens flink aangepast.

‘Geen nieuwe vertraging’
Wethouder Noël Vergunst (Stedelijke Ontwikkeling) zei in september de hoop te hebben dat binnen een jaar de bouwplannen startklaar zouden zijn. In antwoord op recente vragen van Stadspartij Nijmegen over de voortgang van de nieuwbouw antwoordt het college van B en W te verwachten dat het nieuwe bestemmingsplan ‘eind van het jaar/begin volgend jaar aan de gemeenteraad’ ter vaststelling kan worden aangeboden.

Hoewel de architect aanpassingen moet maken van de Commissie Beeldkwaliteit, hoeft dat volgens het college van B en W niet te leiden tot een nieuwe vertraging. ,,De conclusie van de commissie dat het besproken principeplan kan leiden tot een bouwplan waarop de commissie vanuit het oogpunt van welstand positief kan adviseren, geeft voldoende vertrouwen om het proces door te zetten.”

De gemeente zegt binnen enkele weken te reageren op de brief van Bewonersplatform Weezenhof. Ton Hendriks heeft de brief ook gelezen. ,,Ik ga er niet op reageren. De gemeente is mijn gesprekspartner.”

Het Bewonersplatform Weezenhof presenteerde eerder een kleinschaliger nieuwbouwplan, Ton Hendriks heeft ook zelf eerder al een ander plan laten zien. © Bewonersplatform Weezenhof/Kees Teeken, Ton Hendriks; foto: Jacqueline van den Boom
 
Scroll naar boven